Híreink 2011-ben...

Fenyőfa

Békefenntartó hősök árváinak karácsonya 2011

2011. december 16-án délután a program szervezői izgatottan várták a honvédelmi minisztériumi rendezvény zárását, hogy azt követően ők is találkozhassanak a békefenntartó műveletek során hősi halált halt bajtársaik családjaival. A Stefánia Palota Gobelin termében már minden előkészítve, az ajándékok gondosan becsomagolva várták a gyerekek és szüleik érkezését.
   A megilletődött gyerekeket, ifjakat és szüleiket elnökünk Udvardy Endre nyá. alezredes üdvözölte és rövid köszöntőjében elmondta, hogy ez a találkozás már hagyományossá vált az Egyesület életében. Ezt a gondoskodást, a bajtársaink hozzátartozóira való odafigyelést – figyelembe véve és megértve szerény anyagi lehetőségeinket –  meg kívánjuk tartani a jövőben is.
   A nyolc árván maradt gyermek ajándékait Egyesületünk tagsága nevében Krasznai Andrea református lelkészasszony adta át.
   Elsőként a két szőke tatai kislány, Kolozsvári Réka és Dóra jöttek ki a közönség soraiból. Őket Nemes Kitti, Nemes Adrián és Nemes Dominik követték, akik Győrből jöttek föl Budapestre. Az ajándékok átvételének sorát a pécsi Borbély Blanka , Borbély Rebeka és Csete Soma zárták.
   A gyerekek és szüleik arcát nézve a tagjaink által felajánlott személyi jövedelemadó 1%-ok nem kerülhettek volna jobb helyre. Köszönet érte mindannyitoknak!
   A találkozó alkalmával, dr. Szabó Miklós nyá.r.alezredes közreműködésével, készített fényképes beszámoló >>itt<< tekinhető meg.

mr1 Kossuth
Békefenntartókról az mr1 Kossuth rádióban

Ezer magyar katona, akikről csak keveset tudunk. Külföldön szolgálnak, nem a háború, hanem a béke oldalán. Mi, civilek csak akkor hallunk a békefenntartókról, ha valaki meghal szolgálat közben, például Afganisztánban. Pedig 13 országban vannak jelen, és nagyon sokféle tevékenységet folytatnak. Vajon miért választja valaki önkéntesen ezt a szakmát, és hol a legnagyobb presztízs dolgozni? Mindezt megtudhatják a Közelről című műsorban. Szerkesztő: Kránitz Balázs, műsorvezető: Vízy Dorottya

2011. december 14-én 16 órától, a műsor vendége Udvardy Emdre nyá.mk.alez. a BBKE elnöke, és hallható a riportban Domján László vörgy. a MH ÖHP parancsnoka; Magyarkuti Zoltán fhdgy. a MH KFOR kontingens koszovói CIMIC csoport parancsnoka; Bártfai László örgy. az afganisztáni PRT misszióból; az Afganisztánba készülő Molnár Mihály örgy.; Dr. Mikó Józsaf katonaorvos és Király István Dániel, aki újságíróként dolgozott Afganisztánban a békefenntartók között.
Az műsor meghallgatható a Kossuth rádió archívumában >>15:30 Közelről<<

Fenyőfa
Békefenntartó hősök árváinak karácsonya
Elnökségünk határozata alapján, az egyesületünk részére, a személyi jövedelemadók 1%-aiból érkezett pénzösszegből, karácsonykor ajándékokkal kedveskedünk a békefenntartó misszióban hősi halált halt bajtársaink árváinak, 2011. december 16-én (pénteken), a Honvédelmi Minisztérium hagyományos, árvák karácsonya rendezvényét követően (~13-15 óra között) a Honvéd Kulturális Központ (Budapest XIV. Stefánia út 34-36.) Gobelin  teremében.
   Kérünk minden kedves érdeklődőt, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a rendezvényt és legyenek részesei ennek a meghitt alkalomnak!

Arms Control
Meghívó
A Fegyverzet-ellenőri Munkacsoport szrevezésében 2011. december 09-én (pénteken) 17 órai kezdettel kerül sor a fegyverzet-ellenőrök és békefenntartók éves találkozójára a Honvéd Kulturális Központ (Budapest XIV. Stefánia út 34-36.) Gobelin  teremében.
   A találkozó egy misszióból hazatért egyesületi tagtársunk beszámolójával kezdődik, majd a fegyverzet-ellenőrök éves aktivitásáról és 2012. évi terveikről szóló tájékoztatót hallgathatunk meg. Ezt követően kötetlen beszélgetésre kerül sor, amely - egyéni igények szerint - az étteremben folytatódik.
   Kérünk minden volt és jelenleg még aktív fegyverzet-ellenőrt, a béketámogató missziókat megjárt bajtársat, hogy minél nagyobb létszámban tiszteljék meg jelenlétükkel az 2011. év zárótalálkozóját!

MH TD
Meghívó
Budapest Helyőrség parancsnoka és a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője tisztelettel meghívta Egyesületünk tagságát, a 2011. december 05-én (hétfőn) 18 órakor kezdődő Karácsonyi Helyőrségi Gálaestre a Honvéd Kulturális Központ színháztermébe.
A gálaesten az MH Támogató Dandár Budapest Helyőrség Zenekara ünnepi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, majd a műsort követően közös ünnepi vacsorára invitálják a vendégeinket a Stefánia Palota elegáns termeibe.
A műsor és a választható menü itt olvasható

Ajánlott öltözet: alkalomhoz illő ünnepi, katonáknak társasági öltözet.
A szervezők kérik, a gálaesten való résztvételi és vacsora igényeket 2011.  december 01-ig jelezni: telefonon a 2734156 számon, vagy kozmuvelodes@stefania.hu e-mailen.

BBKE logó
Elnökségi ülés
Egyesületünk elnöksége 2011. november 11-i ülésén, a szervezeti élettel kapcsolatos kérdéseken túl, megbeszélték a negyedik negyedév feladatait, amelyek között két kemelt rendezvény is található:
- 2011. december 09-én 17.00 órai kezdettel, a Fegyverzet-ellenőri Munkacsoport és a béketámogató missziókat megjárt bajtársaink éves záró találkozója, valamint
- 2011. december 16-án a délutáni órákban, a Katonahősök Árváinak Karácsonya.
Az elnökségi ülésről készült részletes tudósítás >>ITT<< található!

BBKE logó
MEGJELENT a Maximum nulla áldozattal írójának, Szlankó Bálintnak, újabb - Harc a világ végéért című, videó - beszámolójának első része.
Két hetet töltöttek egy magyar harcoló alakulattal Afganisztánban. A katonák éppen egy tisztogatóműveletet indítottak a tálibok ellen.
A könyv megjelenéséről már korábban beszámoltunk. A téma legfrissebb fejleményeről a Facebookon olvashatnak.

Békenap

Megemlékezés a Nemzetközi Békenapról
A nemzetközi béketámogatásban személyesen érintettek kis csoportja gyűlt össze 2011. szeptember 21-én délután a Honvéd Kulturális Központ, Gobelin termében, hogy köszöntsék az ENSZ döntése alapján a NEMZETKÖZI BÉKENAP-nak megnevezett napot.
Békenap 2011    A rendezvényt Udvardy Endre nyugállományú alezredes, a Békefenntartók Bajtársi Közhasznú Egyesületének elnöke nyitotta meg. Ünnepségünkön részt vettek a Magyar Külügyi Társaság, az Magyar ENSZ Társaság, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Felderítők Társasága és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület képviselői.
   A nemzeti himnusz elhangzása után Komka Béla nyá. alezredes szólt a béketámogató missziók, a békefenntartás és a békeépítő tevékenység jelentőségéről, ezen belül is kihangsúlyozva a magyar kontingensek szerepét az adott térségekben a konfliktuskezelés során. A Kaukázus térségéből említett néhány személyesen megélt gyakorlati tapasztalatát. Szólt a misszió pozitív eredményeiről, de sorolta a negatív tapasztalatokat is. Hangsúlyozta, hogy a béke létfontosságú életeleme minden népnek.
   Az Egyesület elnöke ünnepi megemlékezésében szólt a Nenzetközi Békenap megünneplésének történetiségéről, annak a korábbi évek során kialakult hagyományairól. A megemlékezés résztvevői egyperces néma felállással tisztelegtek a békefenntartás áldozatai emlékének.
Békenap 2011 Az ünnepi megemlékezést - a hagyományápolás fontosságát hangsúlyozva - a korábbi ünnepségeket, megemlékezéseket felidéző, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által készített és összeállított képek sora követte háttérként kivetítve. 
Az ünnepség a szózat hangjaival zárult, majd a résztvevők megtekinthették a magyar rendőri béketámogató missziókat bemutató tablósorozatot, amellyel a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ vezetése segítette rendezvényünket gazdagítani.

 

Dr TörökLászló ddtbk

MEGHÍVÓ!
   A Békefenntartók Bajtársi Közhasznú Egyesülete tisztelettel és bajtársi együttérzéssel meghív minden kedves emlékezőt, Dr. Török László posztumusz dandártábornok missziós hősi halálának 10. évfordulója tiszteletére rendezendő, koszorúzással egybekötött megemlékezésre.


A rendezvény helye: a FIUMEI ÚTI NEMZETI SÍRKERT (Kerepesi temető)
52. parcellájában lévő kopjafánál.
Időpontja: 2011. október 7-én (pénkeken) 11 óra.
Gyűlekező: 10:30-kor a temető bejáratánál.

   Az Egyesület nevében koszorút helyezünk el a kopjafánál, de egy-egy szál virág elhelyezésére is lesz lehetőség. Esetleges további kérdésekkkel forduljanak az elnökséghez, elérhetőségeink valamelyikén!

 Szeptember 21, Nemzetközi Békenap 

   Az ENSZ-közgyűlés tíz éve határozta el, hogy a békére való megemlékezésre a változó dátum helyett egy állandó napon, szeptember 21-én kerüljön sor. A nap megünneplésére vonatkozó határozat kimondja, hogy a nemzetközi békenap a békére való emlékezésnek és a béke megőrzésének napja legyen az egyes országokon belül, az államok és az emberek között egyaránt, hogy legyen ez a nap a tűzszünet és az erőszakmentesség napja a világon, felszólítja az embereket és a nemzeteket, hogy a béke iránti tiszteletük jeléül erre a napra szüntessék meg az egymás közti ellenségeskedést.
   A Nemzetközi Békenap alkalmából, eleget téve a világszervezet határozatának és tisztelve azon szent ügyet, amelynek érdekében mind többen részt vállaltunk már a világ különböző pontjain, béketeremtő, béketámogató és békeépítő missziót teljesítve, hívunk: vegyél részt megemlékezésünkön!


A rendezvény helye: HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT (Budapest XIV. Stefánia út 34-36.) Gobelin  terem
Ideje: 2011. szeptember 21. 17 óra
    A rendezvényt követően egy bajtársi beszélgetéshez a központ étterme és kávézója áll a résztvevők rendelkezésére. Részvételi szándékodat, a szervezés segítése céljából, kérjük jelezd az elnökségnek, elérhetőségeink valamelyikén!

BBKE logó
Elnökségi ülés
Egyesületünk elnöksége – véget vetve a nyári nagy lazításnak – 2011. augusztus 31-én ülést tartott a Stefánia Palota tiszti klubban. Első napirendi pontként elfogadta és üdvözölte két fő új tagunknak az Egyesületünkbe való jelentkezését.
További napirendi pontként az elnökség megbeszélte az év harmadik negyedévére betervezett programokat és az azok előkészítésével, megszervezésével kapcsolatos teendőket. Részletes program és tájékoztató >>ITT<< található!

Dr TörökLászló ddtbk

Emlékezzünk közösen!
Szolgálatteljesítés közben, 2001 október 08-án 09 óra 30 perckor hősi halált halt Dr. Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő és békefenntartó missziójának (UNOMIG) parancsnok-helyettese.
Az ENSZ békefenntartó missziójának Mi-8-as helikopterét, az abháziai Szuhumitól keletre lévő kodori völgy felett, feltehetően csecsen fegyveresek lőtték le. A fedélzeten tartózkodó ötfős katonai megfigyelőcsoport és a helikopter négyfős ukrán személyzete vesztette életét.
   Török László a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán végzett 1969-ben. Magasabb katonai tanulmányait a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián folytatta 1974-77 között, majd 1987-88-ban. 1977-1995-ig a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalánál szolgált. Külszolgálatot teljesített Dél-Vietnamban, Irakban, Angolában, 1995-től öt éven át Kínában volt katonai és légügyi attasé. A három nyelven beszélő Dr. Török László ezredes a hadtudomány doktora volt.
   Dr Török László ezredest a Honvédelmi Miniszter posztumusz dandártábornokká léptette elő.
   Családjával, hozzátartozóival együtt érez valamennyi béketámogató missziót teljesítő katona és emlékét kegyelettel őrzi a Békefenntartók Bajtársi Közhasznú Egyesületének tagsága is.
Tábornok Úr! Nyugodj békében!

   Október első hetében kerül sor Dr. Török László posztumusz dandártábornok missziós hősi halálának 10. évfordulója tiszteletére rendezendő, koszorúzással egybekötött megemlékezésre, amelynek részleteiről később adunk tájékoztatást.


   Felelevenítjük, hogy megemlékezések sorozatában Török László végső nyughelyén a Nemzeti Sírkertben 2003. augusztus 4-én, a hősi halottaknak kijáró katonai tiszteletadás mellettállították a kopjafát. Az UNOMIG parancsnokságán, az abháziai Szuhumiban, 2007. október 8-án emléktáblát állítottak a tragédia áldozataimak tiszteletére. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki 2011. május 17-21. között tett hivatalos látogatást Grúziában, Török László posztumusz dandártábornok tiszteletére, hősi halálának tizedik évfordulóján emléktáblát avattott fel a tbiliszi magyar nagykövetség oromfalán.

BBKE logó
Békefenntartók Napja a Pákozdi Katonai Emlékparkban
2011. május 28.

Programokban bővelkedett az idei közös ünneplés. A Békefenntartók Találkozójának életre hívásával megnyílt egy lehetőség a békefenntartó műveletekben részt vett katonák és rendőrök mind szorosabb összefogására. A rendező KEMPP tisztelereméltó szándéka ellenére kevesen jöttek el a találkozóra, de az ott lévők őszinte örömmel és büszkeséggel töltötték meg az ünnepet.
   A DELO Nemzetközi Humanitárius Katonai Lovagrend lovagavatási ünnepségén a most lovaggá avatottak közt találjuk Papp István nyá.alez. bajtársunkat is.
   A Békefenntartók Napja alkalmából rendezett központi ünnepségen, Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter úr mondott ünnepi köszöntőt, majd ünnepélyes keretek között útjukra bocsátotta az Afganisztánba indulókat.
   Az ünnepséget koszorúzás zárta, melynek végén számtalan koszorú és virágszál borította el a Magyar Békefenntartók Emlékművének talapzatát elhunyt bajtársainkra emlékezve.
   Reméljük, hogy a jövőben még több misszós veterán tiszteli jelenlétével ezt az ünnepet! Az ünnepről készült fényképes beszámoló >>ITT<< található!

PRT
Halálos baleset Afganisztánban
Megrendülten kaptuk a hírt, miszerint két magyar bajtársunk hunyt el május 17-én az afganisztáni Baghlan tartományban közúti balesetben, amikor járművük felborult. A gépjárműben összesen hat fő utazott. Egy katona, Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész a helyszínen, Róth Orsolya őrmester pedig a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. A sofőr, Scheibli Tamás szakaszvezető állapota válságos. További egy fő súlyos, de nem életveszélyes, két katona pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.
   Egyesületünk együttérzését és mély részvétét fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak, bajtársainak, és további jó erőt, egészséget, kitartást és katonaszerencsét kíván a baghlani magyar kontingens minden tagjának!
A balesetről bővebben itt:

 Május 29, Békefenntartók Napja  alkalmából köszöntjük és tisztelettel adózunk a békefenntartás veteránjainak, mindazoknak, akik külhonban a békefenntartói misszióinkban most teljesítik küldetésüket, vagy itthon e feladatokra készülnek. Megrendüléssel tisztelgünk azon bajtársaink előtt, akik a béke szolgálatáért adták életüket. Az elhunytak iránt érzett gyászunk mellett egyúttal tisztelgünk azok szakértelme, elkötelezettsége és bátorsága előtt, akik viszik tovább elesett társaik büszke örökségét.
   A Békefenntartók Napja alkalmából a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete – Egyesületünk együttműködésével – közös ünneplésre, valamint baráti találkozóra hívja és várja a nemzetközi békefenntartásban érintett személyeket 2011. május 28-án Pákozdra, a Katonai Emlékparkba.
    A részletes program és tájékoztató >>ITT<< található! Az utazás egyénileg történik, a részvételi szándékot a tájékoztató végén található regisztráció kitöltésével és visszaküldésével kérjük jelezni.

Abdul Wahid Taqat

Afganisztán jövője - előadás
Egyesületünk következő rendezvényére, 2011. június 02–án (csütörtök) 17 órakor a fenti cimmel előadásra kerül sor a Stefánia Kulturális Központ Gobelin-termében (1143. Budapest, Stefánia út 34-36. I. emelet)
   Meghívott vendég előadó: Abdul Wahid Taqat altábornagy
   Moderátor: Katona Magda, afgán szakértő, Afganisztánért Alapítvány
Az előadásra a belépés díjtalan. Szeretettel várjuk a békefenntartásban korábban, vagy jelenleg részt vevő hivatásos, és szerződéses katonákat, rendőröket, és minden kedves érdeklődőt!

A hódmezővásárhelyi 'nosztalgia' fegyvezet-ellenőrzésről készült fényképes beszámoló >>ITT<< található!

Arms Control
Hódmezővásárhelyi 'nosztalgia' fegyverzet-ellenőrzés
Egyesületünk éves munkatervének megfelelően, a csapatlátogatások keretében, a Fegyverzet-ellenőri munkacsoport szervezésében, 2011. június 08–án (szerdán)
a MH 5/62. Lövészzászlóaljhoz, Hódmezővásárhelyhelyre
tervezünk fegyverzet-ellenőrzési 'nosztalgia' kirándulást, amelyre minden jelenlegi és jövőbeni tagtársunkat és a fegyverzet ellenőrzésben részt vett volt kollégánkat ez úton szeretettel meghívunk!
Utazás: egyénileg
     Budapestről vonat indulás: 06:53 [érkezés: 09:53]
     Vonat visszaút: 17:00 [érkezés Budapestre: 20:07]
Program: a zászlóalj (laktanya) meglátogatása, tájékoztató, ebéd - térítés ellenében, a vonatindulásig városnézés
Részvételi szándékot és az ebéd igényt május 18-ig kérjük jelezni a szervezőnek:
      Lajti Endre nyá.ezds. Mobil: +36308532801

Maximum nulla áldozattal 1945 óta először újra harcol a Magyar Honvédség. Szlankó Bálint könyve, a Maximum nulla áldozattal ezt az eltitkolt háborút mutatja be. Röviden: azért, mert a magyarok korlátoltak. Ennél részletesebben csak könyvben lehet elmagyarázni.
Bővebben itt: és Maximun nulla áldozattal

Papp István

Meghívó: Találkozó Papp Istvánnal
Beutazta Afrikát és a fekete kontinens szerelmesévé vált az ENSZ Szudánban elrabolt magyar békefenntartója, aki egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak. Papp István nemrég tért vissza New York-ból, ahol kiszabadulása után először találkozott elöljáróival. Fogadta őt Ban Ki-moon, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára is, aki elismerését fejezte ki a magyar békefenntartónak.
   Mindezekről az élményekről és az Egyesületünk életébe való bekapcsolódásáról kaphatunk ismeretet 2011. április 20-án (szerdán) 17.30-kor, egy közös vacsorával egybekötött bajtársi beszélgetésben, a Ferdinánd Monarchia Cseh Söröző pincerészében (Budapest 1067 Szív u 30. Tel. 312-2077)
   További részletek >> itt <<, részvételi szándékot 2011. április 16-án 12.00-ig kérjük jelezni elérhetőségeink valamelyikén!

ICCS
Meghívó!
Kedves Egyesületi Tagtársak, volt Békefenntartó és Fegyverzet-ellenőr kollégák! Tisztelettel értesítünk és meghívunk Benneteket a 2011. április 07-én, csütörtökön 11.45-kor, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság, Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság Tagozata által szervezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésre.
 A rendezvényen résztvenni kívánó bajtársainkkal a rendezvény napján 11.20-kor a temető bejáratánál, vagy 11.30-kor a megemlékezés helyszínén (Budapest, Farkasréti temető 12/3-as parcella) találkozunk. A Vietnamban hősi halált bajtársainkról való megemlékezés során az Egyesületünk elnöksége is koszorút fog elhelyezni a síron. A rendezvényen résztvevők az ünnepség zárásaként egy-egy szál virágot is elhelyezhetnek hősi hallottaink nyugvóhelyén.
 A MVBT meghívója >> itt << olvasható!
 Részvételi szándékodat, a szervezés segítése céljából, kérjük jelezd az elnökségnek, elérhetőségeink valamelyikén!
 Éredekességképp >> itt << megenézheted a HM és BM 16. számú parancsát 1973-ból!

BBKE logó
Elnökségi ülés
Az éves munkatervünkben elfogadottaknak megfefelően 2011. április 06-án 15.00-kor elnökségi ülést tartunk, melynek helye a Stefánia Palotába módosult. Tevezett napirendi pontok:
1. Tájékoztató az Egyesülettel együttműködő hazai partnerszervezetekről, aktivitásaikról és a velük való együttműködés lehetőségeiről, formáiról. Felelős: Udvardy Endre nyá.mk.alez.
2. Az Egyesület tevékenysége és szervezeti életével kapcsolatos ügyek és a tervezett rendezvényekkel kapcsolatos feladatok megbeszélése. Felelős: Komka Béla nyá.alez.
 Az elnökségi ülés egy részén részt fog venni Papp István nyá.alezedes bajtársunk is, aki szeretne megismerkedni tevékenységünkkel, tervezett programjainkkal és az elnökség tagjaival.

BBKE logó
Közgyűlésünk 2011. március 04-én elfogadta a Békefenntartók Bajtársi Közhasznú Egyesületének 2011. évi Munkatervét, amely az ELÉRHETŐSÉG menűpontban található.

Megemlékezés. Tizenhárom esztendővel ezelőtt, 1998. február 18-án két magyar békefenntartó katona vesztette életét az ENSZ Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) Sínai-félszigeten állomásozó missziójában. Bővebben itt:
honvedelem.hu

Hejce 2011

Hejcei megemlékezés 2011.
Január 19-dikén volt őt éve, hogy a Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartók szállító repülőgépe Hejce község közelében fekvő Borsó-hegynek ütközött. A repülőgép megsemmisült, a fedélzetén utazó 43 főből 42 életét vesztette. A tragédiát túlélő Martin Farkas főhadnagy súlyos sérüléseiből felépült és továbbra is a hadseregben teljesít szolgálatot.
   A tragédia évfordulóján a két ország védelmi minisztere által vezetett küldöttségek valamint Hejce polgárai, az áldozatok hozzátartozói, a két ország hivatalos szerveinek a mentésben résztvevő (BM, HŐR, VPOP, mentők, tűzoltók és a hadseregek kijelölt alegységeinek) képviselői, valamint egyesületünk nevében az elnökünk koszorút helyeztek el az emlékműnél az elhunytakra emlékezve.

Kiszabadult Papp István! Bővebben itt: és fn.hu